Webnode

Vaření piva doma

Uvařit si doma pivo, není zas tak složité, a také já si již nějakou dobu doma vařím své vlastní pivo. Jedno pivo uvařené ze zakoupených surovin z internetového obchodu mi vyjde na nějakých 5 korun, a pokud si seženete suroviny přímo ze zdroje, tedy z pivovaru, může to být opravdu za babku. V počátcích ovšem musíte něco investovat do kvalitních nádob, pokud tedy nejste již dostatečně vybaven. Pivo v menším množství se dá uvařit i v obyčejném hrnci, takže žádný strach. Nebudeme se zde bavit o složitých a propracovaných systémech na vaření piva, které stojí desítky tisíc, až statísíce korun, ale radějí popíšu jednodušší návod, který sám používám, a není obtíž uvařit takto chutnou dvanáctku a výše. V návodu vycházím ze svých asi ročních zkušeností, používám jednoduchou infuzi, existuje složitější způsob, který se nazývá dekokce. Existují weby, které se zabývají podrobněji vařením piva doma, odkazy jsou uvedeny níže. U piv plzeňského typu se používá spíše dekokce, ale dle vlastní zkušenosti již vím, že je to mnohem zdlouhavější a výsledek je takřka stejný, možná pivo není tolik plné.


 

Návod na domácí pivo

Pomůcky

Teploměr na vaření, 2 kýble 20l, kyblík 5l,  kastrol 15 l, kastrol 30l, velké řešeto,menší síto, kastrolek na nabírání, 2hadry na filtr chmele, velká vařecha, hadr na utírání, varný hrnec Bielmeier, kvasná nádoba s výpustí- 32l, lžíce na vybrání zbytků mláta v hrnci

Suroviny

Slad vídeňský nebo plzeňský- 5 kg, chmel Sládek nebo Premiant- granulovaný- cca 50 g, kvasnice granulované-cca 12g- pro spodní kvašení, voda z řádu 20l na rmutování a vaření, 15l na doslazování (výstřelky), voda na umývání nádob, bylinky na dovonění- volitelné


 
 

Postup

Rmutování

Slad nasypán do varného hrnce Bielmeier, do vlažné vody- cca 35 st.,  pak pomalu zahřáto na cca 50-55 st. a necháno 10-15 minut a poté zahříváno na 62-64 st. a ponecháno na této teplotě cca 30 min, poté zahříváno na 72-75 st. a ponecháno cca 30 min. Následně ještě zahřáto na cca 78-79 st. a ponecháno 5 minut. Pak odstaveno asi na 30 min pro zhládnutí, možná došlo ještě k slazování- čekal jsem na ohřátí vystírací vody na výstřelky. Teplota ohřívání je vždy asi 1 stupeň za minutu.

Dále důkladně přecezen slad přes hliníkové řešeto do kvasné nádoby. Obsah kvasné nádoby nechán stát a později přepuštěno do kýble, bez části kalů.Vyluhovaný slad dán v řešetu bokem do velkého kyble 20l a drženo vlhké pro pozdější výstřelky. Výstřelky- ohřáto asi 15l vody v hrnci na 75-80 st. a pak přelíváno přes sladové mláto v hrubém řešetu do kyblů a kvasné nádoby. Vyluhovaná voda pak slita do kvasné nádoby. Kvasná nádoba nechána chvíli stát, ať se hrubý kal a zrna usadí , pak vypuštěno do kýble, i s jemnějšími kaly. Hrubší kaly zůstaly na dně kvasné nádoby. Vylito asi 2 l kalů. Nyní bez ředění je v hrnci asi 20 l sladiny

Chmelovar

Vzniklá sladina dána do varného hrnce je přivedena k varu s pokličkou. Ponechána poklice s malou škvírou, ať je odpar co nejmenší. Poté přidáno 20g chmele. Občas mícháno a občas ponecháno otevřené úplně, vždy na chvíli, není dobré ponechat stále zavřené, výpary by měly unikat. Po cca 45 min. varu přidáno dalších 15g chmele. Na konec přidáno posledních 15g na dovonění, cca 15 minut před ukončením varu. Vařeno cca 100 minut. Za občasného míchání. Posledních asi 7 minut necháno zcela otevřené. Na závěr můžete pro dovonění přidat některé bylinky dle vlastního výběru.

Chlazení mladiny

Zchlazeno cca na 80 st, to trvalo asi 20 min, dále přelito do kvasné nádoby, ponecháno asi 10 minut trochu zhládnout a pak necháno odstát kaly a pak vypuštěno přes cedník s hadrem do kýble, pro zachycení posledních zbytků chmele a sladu.Kvasná nádoba vymyta a přelito z kýble zpět. Pak dáno chladit ven- cca 0-/ -2 st. Chlazeno asi 5 hodin, několikrát přeléváno do kýble, pro urychlení chlazení a mícháno. V teplejších měsících využívám chladnici, nebo rovnou vyklizený mražák, k co nejrychlejšímu zchlazení. Dobrá chladnice, kde se dá regulovat teplota, je dobrá i pro následné kvašení.

Kvašení

Gran. kvasnice dány do cca 100ml vody, o teplotě 12-15st, následně rozmíchány. Stačí přidat jen třeba jednu lžíci dextrozy ke kvasinicím, pro jejich lepší start, další dextrozu přidat až po hlavním kvašení, ale nemusí se dávat vůbec, pivní mladina již obsahuje sladové cukry. Já ji přidávám hned ke kvasnicím, čímž se urychlí kvašení, jinak je na vás, kolik dextrozy přidáte, a kdy, zvyšuje to sladkost piva, jeho pěnivost a také obsah alkoholu. Pak kvasnice vylejeme z výšky k mladému pivu, která byla promíchána pro provzdušnění.  Nyní je tedy cca 20 litrů mladiny ke kvašení. V  pokoji necháno kvasit při teplotě 16-20 st. První tři dny odebírána pěna a mícháno. Asi v polovině, tedy po třech až čtyřech dnech necháno být, už se tvoří jen malá, pěna o síle asi 2mm. Takto necháno kvasit 6-7 dní. Při nižší pokojové teplotě je délka hlavního kvašení delší, pozor, ať nenecháte překvasit, pivo by zkyslo, nesmí se nechat ani nedokvasit, kdy také časem zkysne a nemá potřebnou sílu. Správná teplota kvašení, při použití klasických tekutých pivovarských kvasnic, se uvádí od 8 do 15 st., nicméně granulované kvasnice při namnožení, nebo použití většího množství, umožňují teploty až do nějakých 24 stupňů, tedy v pokoji, jediný rozdíl u těchto kvasnic je ten, že pivo má lehoučkou ovocnou příchuť, ale důkladným ležením, tedy zráním, se dá i toto odstranit. Můžeme pivo také dochutit medem, nebo bylinkami, čímž se rovněž neutralizuje kvasnicový odér. Bylinky doporučuji přidávat s chmelem, při chmelovaru.

Zrání

Z kvasné nádoby přelito přímo do petek, pomocí výpustného ventilu, bez většiny kvasnic a kalů. Poté dáno do místnosti o teplotě kolem nuly a pečlivě zakryto, ať není přístup světla. Teplota 0 až 3 stupně se udává jako ideální pro zrání ležáku plzeňského typu. Takto ponecháno alespoň 14 dní, opět se zde udává minimální doba 1 měsíc, pro dozrátí dokonalého ležáku. Po měsíci tedy máme pivo odstáté, zralé, a na dně lahví se nám ještě usadí zbytkové kvasinky. Je na vás, zda je budete ještě nějak filtrovat, nebo si ponecháte klasický kvasničák, který je kalný. I tak ovšem pivo nebude zcela čiré, na to byste museli používat speciální filtry, které jsou dosti drahé a podle mě pro domácí potřeby i zbytečné. Dobrým odkalovaním se dá dosáhnout i tak slušné čirosti, a konec konců kvasinky jsou zdravé, pokud tedy nějaké v pivu zůstanou, nic se neděje. Pro případné filtrování se se v pivovarech používá křemelina, což jsou miniaturní lasturky, které působí jako zrnka a jejichž filtrační schopnost je skvělá, a hlavně biologicky čistá.

  

Pro zrání se dají použít nejrůznější nádoby, stejně jako nemusíte používat všechny stejné pomůcky na vaření, jaké mám já. Stačí prostě jen nějaké ty hrnce, kýble, dosti trpělivosti. Celý takovýto proces vaření piva trvá jeden poctivý den, záleží samozřejmě na tom, jak rychle pivo zchladíte k následnému kvašení, pro kvašení se vždy chladí na zákvasnou teplotu, tedy v mém případě je to teplota 15-20 stupňů. 

Věřím, že vás můj návod na vaření domácího piva bude inspirovat, a samozřejmě fantazii se meze nekladou a také vy sami jistě přijdete na nějaké zlepšováky a své vlastní postupy. V případě jakýchkoliv dotazů mě zde kontaktujte.  Tento návod je takový pracovní, tak prosím omluvte chyby. Budu to časem zdokonalovat.


 

Měření hustoty piva

Pro určení množství alkoholu v pivu, v domácích podmínkách, se používá obyčejný hustoměr na kapaliny. Do odměrného válce nalijeme asi 2 třetiny mladiny, která byla ochlazena na pokojovou teplotu, tedy asi 20 stupňů. a vložíme hustoměr, kde je základní hustota 1000, tedy hustota vody. U piva měříme nejprve před kvašením, a poté až po zrání. Rozdíl mezi těmito dvěma hodnotami použijeme dále při výpočtu. Před kvašením nám dejme tomu ukazuje hustoměr 1042 a po zrání 1010: 

Výpočet alkoholu v pivu

((H1-H2): 7,45) + 0,2 = % ALKOHOLU

Vysvětlivky:
H1 - počáteční hustota mladiny v kg/m3
H2 - konečná hustota piva v kg/m3
ALKOHOL - obsah alkoholu
7,45 - konstatnta
0,2 - alkohol vytvořený při sekundární fermentaci

Příklad: ((1042 - 1010) : 7,45) + 0,2 = 4,5%    - jedná se o 11 stupňové pivo, které obsahuje 4,5 procent alkoholu

Vyluhovaný slad lze použít jako krmivo pro slepice a prasata, chmelový výluh pak je skvělým hnojivem!

 

Nějaké weby o pivu

www.pivoteka.cz/ 

http://www.gorvin.mysteria.cz/pivo/pivovarstvi.htm 

www.vasepivo.cz/ 

www.svetpiva.cz/ 

pivni.info/ 

domacipivovar.webnode.cz/ 

cs.wikipedia.org/wiki/Výroba_piva 

pivnirecenze.cz/ 

www.varimpivo.cz/  - fórum

 

Další návody na domácí pivo

www.pivoteka.cz/vareni-piva-ze-sladu 

domacipivovar.webnode.cz/products/zakladni-univerzalni-recept-pro-vareni-piva-na-2-rmuty/ 

pivni.info/homebrewing/103-domaci-vareni-piva-aneb-jak-na-to.html 

www.intrading.cz/domaci-vareni-piva/index.php?cont=odkaz&cislo_id=48&odkaz_id=18 

www.gorvin.mysteria.cz/pivo/navod.htm 

www.pivnidenik.cz/clanek/818-Strucny-navod-na-vyrobu-domaciho-piva/index.htm 

www.ireceptar.cz/pro-kutily/postupy-a-navody/varime-domaci-pivo/ 

 

Navštivte mé FB stránky BeerTown o pivu, konopí, politice a životě. Humor, satira a spousta zajímavých informací, vlastní komentáře a zkušenosti.
Webnode
Vytvoření webových stránek Webnode