LÉČEBNÉ KONOPÍ

Především chci upozornit, že veškeré informace o konopí zde napsané se týkají konopí technického a určeného pro léčebné účely, není mým úmyslem propagovat návykovou drogu, ale naopak ukázat, že z "trávy" se dají také připravit užitečné medikamenty a to snadno a doma. Je na Vás jakou odrůdu marihuany použijete, pochopitelně léky se většinou vyrábí ze speciálních druhů, které již nejsou technického charakteru a mají dosti vysoký obsah THC. Z technického konopí se tolik léků nevyrábí, používá se spíše pro průmyslové zpracování.

Cannabis, česky konopí je nejen pro kuřáky, kteří vyhledávají opojné účinky, ale také léčí. A těch nemocí a neduhů, které se dají pomocí této zajímavé rostliny odstranit, nebo alespoň zmírnit, je opravdu mnoho. Uveďme si zde ty nejznámější a nejpodstatnější léčebné přínosy marihuany:

  1. Prevence a léčba rakoviny

  2. Léčba astmatu

  3. Léčba revmatických onemocnění

  4. Zmírnění lupénky- při pravidelném užívání lze i zcela vyléčit, je to prokázáno

  5. Celkové uklidnění organismu

  6. Proti nechutenství a metabolickým obtížím

  7. Léčba cukrovky

  8. Proti bolesti

  9. Proti zánětům

  10. Antibiotikum

  11. Proti jarní únavě 

  12. Roztroušená skleróza

  13. Artróza

  14. Crohnova nemoc

  15. Epilepsie

A mnoho dalších..

 

Průmyslové využití konopí

  1. Lana
  2. Stavební konstrukce- z konopí se staví celé domy
  3. Organické hnojivo
  4. Konopný olej na mazání
  5. Textil, obuv, pokrývky hlavy, další módní doplňky
  6. Krmivo pro ptactvo- semena
  7. Palivo, biomasa

 

Než se pustím do popisování některých způsobů, jak si doma z konopí vyrobit a uvařit lektvar, mast, tinkturu, či jiný přípravek pro zlepšení zdraví, nemohu opomenout některé základní informace o marihuaně jako takové. 

Pěstování konopí

Pěstovat technické, či jiné konopí není náročné a zvládne to každý i začínající zahradník, pokud se tedy nerozhodne pro pokročilejší metody, jako je například šlechtění. Jak tedy na to? Zakoupíme, nebo od přátel získáme semínko, které následně vložíme do lehkého rašelinopískového substrátu, 0,5-1cm hluboko. Mírně pokropíme, ať semínko nevyplavíme a dále udržujeme vlhké při teplotě minimálně 20st. celsia. Teplota by měla být stálá. Pozor na plísně v substrátu, raději zakupte nový zabalený. Semínko konopí klíčí za 3-14 dní, záleží na teplotách. Jakmile nám vykoukne ven, můžeme zmírnit teplotu a dát na přímé slunce. Marihuana je velice odolná, alespoň ve většině případů, samozřejmě existují i choulostivější odrůdy. Můžeme vysévat i rovnou na záhon, a to od května. Jak se říká, na prvního máje, půda úrodná je..Sazeničky vysazujeme zase od května, pokud již máme předpěstované ve skleníku, či doma, při velikosti alespoň kolem 15 cm a se třemi pravými listy, tedy patry. Dejte pozor na slimáky a hlemýždě, použijte například přípravek Vanish. Růst probíhá bez potíží, pokud je dostatek slunce, jestliže máme dobře prohnojenou a především hlubokou půdu, rostliny dorostou a dozrají v klidu i v našich podmínkách, zde ale znovu záleží na dané odrůdě, kterých je dnes již vyšlechtěno mnoho a samozřejmě také na počasí. Lepší je dlouhý a suchý podzim pro kvalitní zrání. 

Občas okopáváme a plejeme pro lepší využití živin a příjem růstového dusíku přímo z půdy, zálivku provádíme jen zpočátku vegetace, později, kdy začne dřevnatět stonek, postačí jen vyjímečně v suchu, nebo vůbec. Během růstu je třeba také protrhávat větší listy, přisedlé přímo ke stonku, zabírají zbytečně moc živin. Nebojte se při malém prostoru různě tvarovat, jde to velmi dobře. Používejte také opory u větších odrůd, může dojít k vyvrácení. 

 

Sklizeň konopí

Sklizeň většiny venkovně pěstovaných odrůd se provádí na podzim, od září do až do listopadu. Vždy je podstatné počasí v této roční době, pokud je chladný a vlhký podzimek, hrozí plísně a nedozrátí konopí. Sklízíme za slunce, podle velikosti rostlin buď vyryjeme pomocí rýče, případně vyjmeme ručně. Pro následné sušení je dobré zachovat kořen, bude tak docházet ještě k postupnému dozrávání. Kořen doporučuji zabalit. Sklizené rostliny pověsíme za kořen ve větrané a suché místnosti, bez přístupu světla, tedy například na půdě. Můžeme sušit i ve skříni. Sušení marihuany je poměrně dlouhé, můžeme si počkat i několik měsíců, je to odvislé od velikosti a hutnosti, a také od toho, kde sušíme. Ovšem vždy alespoň 1 měsíc.

Konopí se dá vařit a zpracovávat jak suché, tak v čerstvém stavu. Tato rostlinka je velmi nenáročná a u nás jí ani nehrozí živočišní škůdci, snad s vyjímkou mšic, které ovšem tolik neublíží a měkkýšů, ti hrozí jen zpočátku růstu, když jsou ještě sazeničky malé. Proti slimákům se můžeme bránit pomocí již zmiňovaného příparavku Vanish, nebo použijeme kolem záhonu písek, či piliny, nebo prostě jen tento záhon obložíme něčím drsným- deska, trochu skelné vaty a podobně.

 

Řízkování konopí

Konopí lze také poměrně snadno řízkovat, tedy vegetativně množit. A to takto: Pomocí co nejostřejšího a desinfikovaného nože, nebo žiletky či skalpelu, odřízneme dužnatý mladý výhonek, který ještě nenakvétá. Měl by mít alespoň dvě patra listů. Dole na stonkové části seřízneme šikmým řezem, který co nejdříve namočíme do stimulátoru (např Stimulax), a poté vložíme řízek do připraveného substrátu, který by měl být velmi lehký a neobsahovat příliš moc živin, pro lepší zakořenění, nejlépe rašelina s pískem. Nejprve si uděláme dírku, do té řízek vložíme, max 2cm hluboko a lehce přitlačíme, aby řízek držel v zemině. Dodržujte pečlivě poměrně vysokou teplotu, minimálně 23 stupňů, udržujte také stálou mírnou vlhkost, nepřelévejte, hrozí uhnívání. Nevystavujte přímému slunci, zajistěte alespoň lehké stínění. Po nějakých 14 dnech by měly rostlinky zakořenit, což poznáme tak, že již pevně drží v substrátu, a také se začínají zelenat a dále růst. Můžeme odstínit a ponechat na přímém slunci. Po kvalitním zakořenění již můžeme umístit na záhon, nebo do květináče.


 

Základní druhy konopí

Existují v podstatě tyto základní druhy konopí, ze kterých byly následně vyšelechtěny veškeré dnes existující odrůdy:
  • Konopí seté- Cannabis sativa

  • Konopí indické- Cannabis indica

  • Konopí rumištní- Cannabis ruderalis

  • Konopí mexické- Cannabis mexicana

 

Odrůdy technického konopí

U nás jsou povoleny tyto odrůdy:

  • Rastislav
  • Unico
  • Compolti

 

Konopné odrůdy pro léčebné účely

  • Jack Herer
  • Syrup- samonakvétací
  • Nebula
  • Mamba negra
  • Narkosis
  • Orient
  • Blue widow
  • BCN Diesel
  • Citrus
  • White domina

a další...např zde: http://medigrower.cz/katalog/semena/lecive-konopi-0

 

Konopná mast

Konopnou mastičku nemusíte kupovat jen v lékárně, za drahé peníze, ale můžete si ji vyrobit doma. Zde je můj vlastní návod, pokud možno jednoduchý, koncekonců celý proces nijak složitý není, snad jen zdlouhavý, ale je na vás, jak dlouho budete vařit. Budu tedy popisovat vlastní recepturu, kdy je mast hotova za jediný den. Existuje více způsobů, některé jsou i na měsíce, například luhování nebo složitější chemické postupy, které jsou v tomto případě dle mého názoru zbytečné, stačí jen kvalitní materiál a trocha té trpělivosti. Budu popisovat přípravu 1 kilogramu masti.

 

Potřeby

  1. 2 větší hrnce na vaření
  2. další menší hrnec, miska
  3. alespoň 2 plátna (postačí staré, ale čisté prostěradlo) na scezování a vymačkávání
  4. vařečka
  5. řešeto, síto
  6. průhledné nádoby na plnění mastí
  7. kbelík na odkládání- pozor, velmi mastná záležitost

Suroviny

  1. konopné listy a květní palice- cca 100g

  2. 100procentní tuk (Omega, Iva)- 1kg

  3. voda- doléváme dle potřeby- cca 5l

  4. můžeme ovonět na závěr bylinkami- máta, mateřídouška- na 1kg alespoň dvě hrsti

  5. lékařská vazelina- nejlépe flava (žlutá)- 0,25-0,5kg

 

Příprava konopné masti

Do velkého hrnce vhodíme 1kg čistého rostlinného tuku a přidáme cca 3l vody. Necháme tuk rozpustit a pomalu přivádíme k varu za občasného míchání. Jakmile je vše dosti zahřáté, přihodíme rostlinný konopný materiál, nejlépe čisté květní palice, ale pro zvětšení objemu a zlepšení zabarvení dáváme i listy. Takto vaříme asi 2 hodiny a pak pomocí řešeta větších rozměrů přeléváme do druhého hrnce a zachytáváme rostlinné materiály, které již jsou částečně rozvařené. Tento materiál dáme bokem a obsah hrnce 2 znovu vrátíme do velkého hrnce a pokračujeme v pomalém vaření. 
Odloženou konopnou masu v řešetu přemístíme opatrně do plátna (prostěradlo), nejlépe již rozprostřeného v hrnci 2 a vymačkáme co nejsilněji. Lze použít i nějaký ten lis, já osobně to dělám pěkně ručně. Pozor, při pasírování je to dosti horké. Vždy chvíli mačkejte, pak plátno rozprostřete a obsah tak zchladíte i promícháte. Opakujte několikrát, až zbyde v podstatě suchý a vymačkaný materiál a propasírovaná tekutina, kterou vrátíme k obsahu v hrnci, ten nám mezitím znovu přišel k varu. Přilejeme dle potřeby vodu, vložíme zpět vylisovanou hmotu z plátna a znovu i s tímto materiálem vaříme, nyní již stačí opravdu pomalu, další minimálně 2 hodiny. 
Poté opakujeme znovu poměrně namáhavé pasírování a přecezení materiálu z hrnce, stejně, jako popisuji výše. S tím rozdílem, že nyní již máme v hrnci 2 finální materiál, určený k tuhnutí a následnému oddlení čisté masti od rostlinných zbytků a vody. Konopnou masu již můžeme vyhodit, nebo ponechat k dalšímu luhování, takovýto materiál lze použít vícekrát. Na konci varu můžeme přihodit bylinky na ovonění.
Zůstala nám směs masti s vodou, která již je pěkně zabarvená do sytě zeleno hněda. Nyní musíme oddělit vodu a nečistoty od mastné části. Tekutinu tedy nalejeme do nějaké průhledné nádoby, může být i potravinářský plast, ale pozor, ne zcela horké. Já používám velký plastový kyblík od křupek, ze kterého jde následně ztuhlá mast i pěkně vyklopit. Vložíme do lednice, nebo mrazáku, v zimě i za okno a necháme vyhchladit natolik, abychom viděli oddělené vrstvy vody a základu masti. Voda se usadí dole i s nečistotami, mast pěkně zezelená a zůstane v horní části, neboť je lehčí. Nyní doporučuji udělat do masti díru, a velice opatrně vylít co nejvíce usazené kalné vody. 
Pak překlopíme nádobu na velký talíř nebo tác tak, aby vypadl zbylý obsah, tedy skoro čistý mastný základ, v podobě jakéhosi koláče. Pozor ještě před vyklopením odstraňte tenkým ostrým nástrojem hmotu od stěn nádoby, aby šla vyklopit. Na spodní části tohoto ztuhlého korpusu jsou uchyceny zbylé nečistoty, ty zjemna oškrábejte, aby byla masa naprosto čistá. Opět roztavte, na sporáku, nebo v mikrovlnné troubě a opakujte tento postup, nyní již bude vyklopený koláč skoro čistý, tento krok můžete i vynechat a přejít rovnou k přimíchání vazeliny, záleží jen na vás, jak chcete mít mast čistou.
Závěrečným krokem je přidání vazeliny do mastného základu. Díky tomu bude mastička ve finále krásně jemná a konzistentní. Doporučuji lékařskou žlutou vazelínu s označením flava. Ale není nutností, pokud chcete trochu ušetřit. Nicméně vazelína zase tak nákladná není. Vazelínu flava přidáme tedy do roztaveného základu a řádně promícháme a obě složky rozpustíme. Ještě za tepla rozléváme do připravených nádobek, necháme zchládnout a ztuhnout. Mastička je hotová.